Yunanistan – Sakız Adası (Chios) Bisiklet Turu

thumbnail

Uzun zamandır yazmaya ara verdiğimi farkettim ve eskiden not defterime yazdığım gezileri şöyle bir gözden geçirip Gezgin Veli’ye atmaya karar verdim.

Bildiğiniz gibi Gezgin Veli’yi abimle birlikte kurduk ve gezdiğimiz gördüğümüz yerleri şöyle yazıya dökelim kararı vermiştik. Abime baktım bu aralar paylaşımları var hemen eksik kalmayayım, ben de bir şeyler ekleyeyim demiş de olabilirim  ????

Gelelim gezimize, gezimizin güzelliklerine, Sakız Adası’nın Güzelliklerine..

Öncelikle yaptığımız turun rotasını sizinle paylaşayım.

Haritada gördüğünüz kırmızı çizgi boyunca ilerleyerek rotamızı tamamladık. Şimdi gelelim turun en başına. Nereden başladık, nereye vardık, Sakız Adasına nasıl geçtik gibi detaylara.

2017 Temmuz’da bu sene nereye gidelim dedik Sümeyra’yla ve yeni aldığımız bisikletleri ilk uzun turumuzda nerede test edelim fikri ile canlandı her şey. Bir kaç rota düşüncelerinden sonra(Bugaristan, Yunanistan vs.) hem tatil, hem tur olarak Sakız Adası’nda karar verdik.

Sakız Adasına Nasıl Gidilir?

İlk önce aklımıza elbette bu soru geldi. Vize ücreti, vize nasıl alınır gibi sorulardan sonra, internet üzerinden Ertürk Lines firmasını bulduk ve belli Yunanistan Adaları için alınan Kapı vizesi başvurusu için gerekli olan evrakları hazırladık.

Kapı Vizesi Nasıl Alınır?

Bu ana kadar başka bir vizem olmadığı için nasıl hazırlayacağım gibi bir çok soru ile kafamı yordum fakat düzenli bir şekilde evraklarımı hazırlayıp, Ertürk Lines firmasına gönderdim. Bu evrakları firma sizin adınıza başvuru yapmak için kullanıyor ve neredeyse çıkmaması imkansız bir durum oluyor, anladığım kadarıyla.

Kapı Vizesi için gerekli Evraklar
  • En az 6 ay geçerli pasaportun fotoğraflı sayfasının fotokopisi
  • 2 adet yeni çekilmiş biyometrik fotoğraf (arka fonu beyaz) (Fotoğraf yapıştırılmayacak)
  • Elektronik ortamda doldurulmuş vize başvuru formu Konfirmasyonlu otel rezervasyonu formu
  • Gidiş-dönüş gemi bileti
  • Son 3 aylık güncel banka hesap cüzdan fotokopisi
  • Seyahat sağlık sigortası
  • Vize ve acente hizmet harcı
  • Yunanistan’a varıştaki bekleme süresi ile ilgili yolcu beyanı
  • Sadece Kos başvurularında kimlik fotokopisi

Bu evrakları gitmeye karar verdiğiniz firmanın internet sitesinde daha detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

Biz Ertürk Lines ile gittik. Firmadan  genel itibari ile memnun kaldık. Bir sorun yaşamadık. Ayrıca evraklardan sonra devamlı aradım, durumu sordum ve bu konularda da çok yardımcı oldular.

Evraklar ile iligli ret gelmediği sürece size dönüş sağlamıyorlar. Zaten gittiğimizde de farkettik ki alması zor uğraştırıcı bir vize değil.

Bisiklet Rotası Oluşturma ve Plan Yapma

İşte bir geziye çıkmadan önce sevdiğim en eğlenceli ve güzel kısım ???? Sümeyra ile ş bölümü yaptık bu konuda o gezilecek şehirlerde yer alan yerlerin listesini çıkarrtı ve elbette gezilecek şehirleri ve köyleri. Bense Gezilecek yerlere ulaşım ve kalacak yerler haritası. Herkes dersine çalıştıktan sonra, ortak olarak şöyle bir şey hazırladık.

23 Ağustos
· İstanbuldan 21:30 Hareket

24 Ağustos Perşembe
·Saat 08:00 Çeşmeye Varış
·Saat 09:30 Chios’a Feribot
· 10:00 Chios Merkez, Kafasına Göre Herkes
·Saat 17:30 Kambos’a Hareket
· Kambos’da Kalınacak Yer Ayarlanacak, ve kalınacak (Hostel)

25 Ağustos Cuma ·
Saat 15:30’da Armolia’ya Hareket
·Yolda Kalimasia üzerinden gidilecek
·Saat 17:00’de Armolia dayız.
·Armolia Gezilecek ve kalınacak yer ayarlanacak (Hostel)

26 Ağustos Cumartesi
Saat 17:00 ‘da Armolia’dan Komi’ye Hareket
·17:30’da Komi’de kamp kurulacak yerler seçilmeye başlanacak
·18:30’da kamp hazırlıklıları yapılırken, biraz yüzmesek mi acaba.
·Kamp kur takıl, taverna bul. (Kamp)

27 Ağustos Pazar
·Saat 13:00 Emborios’ Hareket (Volkanik taşlı plajın olduğu yer)
·13:30 Emborios gezme, yüzme, duş, kamp alanı bulma
·Kamp atılacak ve yüzmeye devam ????
·Gece taverna bulursak iyiydi (Kamp)

28 Ağustos Pazartesi ·13:00’da Pirgi’ye Hareket
·13:45 Pirgi’deyiz
·Pirgi’de serbest zaman ve kalınacak yer ayarlanacak. (Hostel)

29 Ağustos Salı
·10:00’da Olympia’ya Hareket
·10:30 Olympia’dayız
·18:00 Mesta’ya Hareket
·18:30 Mesta’ya Varış, Kamp Alanı bakılacak, sonra gezme tozma (Kamp)  

30 Ağustos Çarşamba
·Kamp toplanacak, kalacak yer bakılacak
·Tüm gün serbest zaman (Hostel)

31 Ağustos Perşembe
·Saat 09:00 Lithi’ye Hareket
·Limenas, Elata, Vessa üzerinden Saat 16:00 Lith’ye Varış
·Lithi ihtiyaç giderme ve kamp ihtiyçlarını alma
·17:30 Trachile Beach e Hareket
· Kamp kurma ve yüzme tabii ki de ???? (Kamp)

1 Eylül Cuma
·Saat 09:00 Avgonima üzerinden Chios’a Hareket
·Saat 13:00 Nea Moni Manastırına Varış
·Saat 15:00 Chios’a Hareket
·Saat 17:30 Chios’a Varış
·Chios barlar,tavernalar gezmeler.
·Bir de kalacak yer baksak fena olmaz (Hostel)

2 Eylül Cumartesi
·Sabah istenildiğini saatte kalkış (En geç 10:00)
·11:30 otelden gezmeye çıkış
·Yel değirmeni, çarşı, Pazar gezilecek
·Gez, toz, eğlen, hayat sevince güzel (Hostel)

3 Eylül Pazar
·Sabah serbest kalkışın ardından (en geç 10:30) otelden ayrılış
·Chios’da hediyelik alımı ve ucuz rakı alınacak, yüklü miktarda uzo ve absenth alınacak
·Saat 18:00’da Feribotlardan Çeşme’ye Hareket
·Saat 21:00’da İstanbul’a Hareket (belli Değil)    

Evet planlar oluşturuldu ve artık malzeme tedarik aşamalarına geçebiliriz. Elbette onun da bir listesi vardı ama şu an bulamadığım için paylaşamıyorum. Gezi sonuna doru yukarıda yer alan planın ne kadarına uyduk birlikte inceleyeceğiz ????

Ve Turumuz Başlasın  (1. Gün) (23.08.2017)

23 Ağustos 2017 ‘de Kocaeli Karamürsel’den yola çıkma kararı verdik. 22 Ağustos’ta tüm hazırlaıklarımız yaptı, Bisikletlerimizi son kez kontrol ettikten sonra artık yola çıkaya hazır olduğumuzu anladık ve güzel bir uykunun ardından sabahleyin 09.00 civarı gözlerimizi açtık. Kahvaltı hazırlıklar derken saat 12.20’de evden çıktık. Bisikletleri indir, eşyaları yerleştir derken yola çıkmamız 12:45’i buldu. Güzel bir sıcak da bizle birlikte geliyordu elbette ???? Daha 5 km kadar gitmişken Kaytazdere beldesinde bisikletin arka lastiğinin inik olduğunu farkettik. (Gece  kontrolleri işe yaramıştı ???? ) kaytazdere yer alan bir benzin istasyonunda küçük bir mola verip, lastiklerimizi şişirdik ve kasiyer amcanın bize ısmarladığı sodayı yudumladık. 14:30’da Çiflikköy’e vardık. 14:45 gibi sallana sallana Yalova’ya ulaştık. Bir miktar Euro aldık, göz kalemi aldık (bu kısmı notlarıma yazmışım, buraya yazmamak olmazdı.:)  Sonra sevgili ile çıkılan bir turun güzelliği olarak sabah almayı unuttuğum, Tadella dondurmasını aramaya koyuldum. Bir kaç market gezmesinden sonra amacıma ulaştım ve üzerinde ‘Affet ve Koş’ yazan dondurmalarla biraz olsun serinledik. 15:45 ‘de Yalova-Yenikapı seferini yapan feribata bindik. Feribotta uyumuş olma ihtimalim var. (hayır hayır uyumadım. Aksine, tost ve kahve ile bisikletlerimizn başında sohbet ettik.) 17:05’de Yenikapı’ya vardık.

Yenikapı’dan Esenlere geçip, oradan Çeşme arabasına binecektik. Otobüsün kalkış saati 21:30’du ve epey bir zamanımız vardı. Bekleyelim dedik feribotun oradaki Cafe Nero’da biraz zaman geçirdik. 19:20 gibi Yenikapı metroya vardık. Fakat saat 20:00’dan önce bisikletler ile geçemeyeceğimizi söylediler. Saat 20:00 kadar metro içerisine oturduk ve dışarıdan aldığımız nektarinleri yedik. Nektarinler biraz kurtlu çıktı ama tatları güzeldi.

20:00’da metroya bindik ve 20:30’da Esenler’e vardık. 21:00’da otobüs gelecekmiş. Biz de o zamana kadar çay ve çorba içtik. 21:00 gibi otobüs peronuna geçip eşyalarımızı otobüse yerleştirdik. Kamil koç’tn almıştık biletimizi. Bisiklet hiç bir sıkıntı olmadı. Sonra otobüs yolculuumuz başladı. Ve elbette sabaha kadar uyuduk.  Molada tost ve ayran olmazsa olmaz (Susurluk)

  1. 1. Gün Çeşmeye Varış (24.08.2017)

07:45’de İzmir Çeşme’ye vardık. Lastiklerimizi takıp hemen otogardan ayrıldık. Otogar ile Ertürk firmasının arası 1km var yada yoktur. Firmaya gittikten sonra orada checkin işlemlerimizi yapıp limana geçtik. Limanda epey bir sıra vardı. Biz de o sırada Yurt dışı çıkış pulunu aldık ve sıraya geçtik. X-ray den geçecektik ama bisikletlerimizikenara bırakmamızı söylediler ve üsten bir göz gezdirdiler çantalara. Sonra pasaport çıkış damgası için sıraya girdik. Çok uğraştırmadan geçtik oradan. Görevli biraz arıza çıkaracak gibiydi. Belgenin aslını falan sordu. (Devlet memurları için çıkış belgesi gerekiyordu). Sonra polis baktı,” burada zaten yazyor, çıkabilir” diye söyledi ve görevli memur ancak ikna oldu. Sonra adaya geçeceğimiz katamarının yanına geçtik. Arkaya geçip beklememizi söylediler. 20 dakika kadar katamarının arkasında bekledik. O sırada böreklerimizden yemeyi ihmal etmedik. Biskletlerimizi katamarının arkasına kitleyip, adaya yolculuğumuz başladı. 40 dakika gibi bir sürede Chios’a vardık. Vizeişlemi için sıraya girdik. Biraz heyecan oldu beklerken. Hiç bir sıkıntı çıkmadan vizeyi aldık. Sonra giriş damgası için kuyruğa geçtik. Damgayı vurduktan sonra üstümüz başımız aranmadan, ve çantalarımıza bakılmadan adaya girdik. Görevli kadın “OK” işareti yaparak, güzel iş yapıyorsunuz bisikletlerle sanırım demiş olabilir ???? Chios merkezde kahve içecek bir mekan bulduk. Greek Coffe diye bir yerde soğuk bir kahve içtik. Güzel bir kahvesi vardı. Toplamda 5.5 Euro ödedik ve bisikletlerimize binip yola çıktık. Sahil şeridi boyunca biraz sürdükten sonra üst yola çıkıp Kambos bölgesine  vardık. Oradan Karfas’a indik ve  çadır kuracağımız bir alan baktık. Terk edilmiş bar, gazio gibi bir yerin öneüne bisikletlerimiz koyup, çay hazırlığına giriştik. Çay suyunu cafeden istedik. Kumların üzerind ebir şeyler atıştırdıktan sonra yorgunluğu atmak için denize girdik. Akşama doğru güzel br mekan bulup (Zorbas Greek Kitchen) , domuz pirzola, soslu köfte ve bir bira içtik..Mekanın sahibi Georgia Amca çok sveimli biri. Gerçekten yardımcı olmaktan mutluluk duyan biriydi. Müzik, mekan ve yemekler çok hoştu. Hesap 19,5 Euro tuttu. Yemekten sonra kampımızı kurduk ve market alışverişine çıktık. Kahvaltılık malzemeler aldık. Epey bir rüzgarlıydı gece. Rüzgar sallantısıyla uyuya kalmışız zaten.

  1. 2. Gün Komi’ye Yolculuk (25.08.2017)

07:10’da uyandık. Çok güzel bir sabah oldu. Tüm yorgunluğumuzu atmıştık sabah uyandığımızda. Güzel bir plaj + kamp kahvaltsı hazırladık. Kamp kahvaltı derken saat 10:30’da yola çıktık. Dik bir yokuşla başladı yolculuğumuz. Saat 12:00’da Kallimasia Köyüne vardık. Klise bahçesinde kahve molası ve bakkal amca ile biraz sohbetten sonra yine bir bakkal teyze ile sohbet ettik. Bize yol tarif etti.  O sırada bir araba durdu ve Abdullah Abi ve eşi ile tanıştık. Adayı epey biliyorlardı. Bize ada konusunda epey yardımcı oldular. Numarasını  bıraktı. Bir şey olursa arayın gelirim dedi.(Bu arada eğer okursan, Abdurrahman Abi arayamadım kusura bakma, numaran kayıp, facebookdan da bulamadımL) Ve yola devam ettik.  Uzun ve virajlı yollardan sonra Armolia köyüne ulaştık. 2-3 seramik dikkanı var. Zaten seramik köyüymüş. Merkezinde bir tane pastane vardı. Su, dondurma ve çay molası verdik. Çay deyince yeşil çay geliyor bilginize. Daha sonra yola çıktık ve Komi’ye vardık. Komi’de kalacak yer baktık. Yoktu L. Otel yokmuş. İnsanlar evlerini kiralıyorlarmış fakat fiyatlar epey pahalı geldi. Güzel bir plajı var. Girmenizi tavsiye ederim eğer giderseniz. Biz girmedik. Siz girin bize anlatın :).  Vakit kaybetmeden Emperios’a geçtik. Emperios sıcak bir köydü. Cana yakın insanlar var burada. Kalacak yer bakındık biraz. Tam merkezde bir otel bulduk güzeldi de havuz keyfi falanda yaparız dedik ama 85 Euro fiyatı duyunca koşarak çıktık. Sonra yine merkezde olan bir yer bulduk. İşleten kadın Türkçe biliyordu. 35 dedi 30’a anlaştık. Pazarlık işleri Sümeyra’da bu arada. Gece siyah taşlı kumsala(Mavra  Volia Beach) gittik, bir sonraki gün kamp yeri aramaya. Açıkcası biraz korkutucu geldi.

Bu arada söylemeyi unuttum ama insanlar çok ilgili ve yardımseverdi.  Gündüz kalacak yer ararken tavernadaki gençler hemen yardımcı oldular.

Gece 01.00 ‘da iki yer açıktı köyde. Biz de hemen bu fırsatı değerlendirip, Mythos Bira içip ve sahanda karides yedik. Sahanda karides ilk defa yedim ama çok güzel bir tat bence. Deneyin derim. Menemenin yumurtasız ve karidesli olanı diye tarif edebilirim. Mythos biraya gelirsek, favori biralarımdan. Ta ki kendi biralarımı üretene kadar. Burada bir yarım saat oturduktan sonra uyumaya geçtik.

  1. 3. Gün Emperios’un Güzellikleri Müzellikleri (26.08.2017)

Sabah 09:00 gibi uyandık. Kahvaltı çay ve otelden ayrılış derken, Emperis sahiline indik. Bisiletlerimizi park ettikkten sonra siyah taşların üzerinde havlumuzu serecek yer ararken, yolda giderken tanıştığımız Abdullah Abi’yle karşılaştık. Hoş bir sohbet başladı.

Bu arada yan tarafta yer alan koyda denize girdik. Harika bir deniz.Çok çok keyifli bir deniz.

Tüm güneşlenme ve sohbetten sonra Abdullah Abi bize sandviçler ve meyveler bıraktı. Elbette limonlu biralar ve su da dahil :).  Bu arada açık bir market bulamadık köyde. Sahildeki cafede içecek ve sandviç var. Buradan bir şeyler alabilirsiniz. Biz de kahvaltı için sandviç aldık. Akşam yemeğini sahilde çadırımızda kendi getirdiklerimizle yaptık. Gece sahil muhteşemdi. Gerçi küçük (4-5cm) siyah değişik böcekler her yerdeydi. Her yere yapışan değişik şeylerdi. Onun dışında harika. Bu arada böceklerden sonra bir de yılan gördüm. Yılandan korkmam böcekten koktuğum kadar gibi bir cümle vardı sanki. Böyle değilse de böyle artık :). Artık çadırdan çıkmama vaktinin geldiğini anladım. Ve uykuya daldık.

  1. 4. Gün Pyrgi ve Olimpi’ye Keşif (27.08.2017)

Sabah 06:00 gibi güneşin doğuşu muhteşemdi. Gerçi sadece 2sn bakıp uykuya daldım ama Sümeyra keyfini sürdü manzaranın. Saat 08.00 gibi kalktım. Sümeyra beklemiş beni o kadar. Uyandığımız gibi denize girdik. (Uyandığım gibi). Su harikaydı. Kahvaltı hazırlıklar derken saat 11:00’da yola çıktık. Dik bir rampayla başlaması yorucu oldu. Sıcak ve yokuş, in-çık derken yolculuğa başladığımızdan beri gördüğümüz The Chios Mastic Museum tabelasının yerine varmışız. 1 km gibi yoldan sapıp müzeyi gezdik. Sakızın tarihçesi,nasıl toplanır, ne yapılır gibi bilgiler veriyor.

Saat 13:00 gibi Pyrgi’ye vardık. Çok güzel ve görülmesi gereken bir yer bence. Orada domuz ve tavuk etli Pita’yı tattık. Pita güzel bir şey bence. Pide arası et vb şeyler gibi düşünebilirsiniz. Pita 2-2,5 Euro arası değişiyor. 15:30’da köyden hareket ettik. 17:00 gibi Olimpi’ye vardık. Olimpi harika bir yer. Tarihçesi nedir ne değildir anlatamayacağım çünkü ezbere bilmiyorum. Ama harika.

Çadır kurmak için epey bir dolaştık ama köyde hiç yer bulamadık. Ve sonunda şehrin girişinde bir yer vardı oraya karar verdik. Bisikleti orada bırakp şehir merkezine yürüdük. Sonra merkezde gezerken evelerin arasında bir yer çıktı karşımıza. Sorduk oradaki kadına ve çadırınızı kurabilirsiniz dedi. Biz de heyecanla şehir dışına inip bisikletlerimizi alıp geldik. Çadırı kurarken orada yaşayanlarla sohbet ettik., tanıştık. Çok hoş sohbetler :). Bize meyve ve kek ikram ettiler. Bizi sevdiler gibi ???? Çadırı kurduk ve yemek yemek için merkezde tavernaya(köy kahvesi de olabilir) gittik.Sümeyra tarhana çorbası ve yoğurt yedi Ben bira ve savulak(tavuk şiş) yedim. Savulaki güzeldi. Domuz etlisi de var. Savulaki 5,5 Euro idi. Daha sonra yatışa doğru çadıra geçtik. Bıyıklı amcayla karşılaştık. O da az çok Türkçe biliyordu. Biraz sohbetten sonra uykuya çekildik.

  1. 5. Gün Mesta Sana Geliyoruz (28.08.2017)

08:00 gibi kalktık sabahleyin. Çadırı toplama ve hazırlıklardan sonra köyde bir yerlerde kahvaltı yapmaya çıktık. Tost 1.5 Euro, kahve 2 Euro’ydu. Tostta tost diyebirilim. Kahvesi de güzeldi. Filtre kahve bu arada onu da söyleyeyim. Sonra bisikletlerimizi çadırımızı kurduğumuz yerden almaya gittik. Orada yaşayan abilerden biri bize iyi yolculuklar dileyip, kola ve bira ikram etti. Çantamıza koyduktan sonra ikramları veda edip ayrıldık oradan. Biz de bu arada köyde birer kahve daha içelim dedik ve köyün aşağısına doğru bir yerde oturduk. Soğuk kahveyi güzel yapmışlardı. Tam kalkarken sağ serçe parmağımı arı soktu. Epey acısı oluyormuş. Küçükken sokulmuştum en son.  Hatırlamıyordum ama hatırlattı kendini. Artık tombik bir serçe parmağım var :). 11:30’da Mesta’ya doğru hareket ettik. 45 dakika’da Mesta’ya vardık. Yol rahattı. Yorucu değildi. Mesta’nın girişinde Songhon Lim’le tanıştık. Songhon 3 yıldır bisikletle yollardaymış. Tek başına geziyor. Çok kibar ve sevimli biri. Bildiğin evini taşıyor bisikletiyle. Duşundan tut her şey çıkıyor o çantalardan. Ona kahve ve kek ikram ettik. Keki Olimpi’de tanıştığımız insanlar vermişti.

Sonra vedalaşıp ayrıldık ve otel baktık. 40 Euro’ya bir yer  bulup yerleştik. Kalacak yerimiz bu sefer biraz vasat olsa da fena sayılmaz diyebilirim. Duş, dinlenme ve şehir gezmesi yaptık. Harika sokakları var buranın. Gezmeye doyamıyorsunuz. Tadına doyulmayan bir köy bence.

Akşam yemeğinde geleneksel yemekleri olan bir şeyler yedik. İsmini unuttum. İnegöl köfte kıvamında birşeydi. Tadı güzeldi. Koca bir tabakta köfte patets geliyor. Oratay Greek Salad söyledik. O da efsane bir tat. Antalya civarlarında da bu salataya rastlamanız mümkün. Peynirli bir salata. Ve içinde zeytin vb. Bir çok şey var. Salata 4,5 Euro, yemek 8 Euro’ydu.  Daha sonra akşam gezmesi için yürüyş çıktık. Dondurma aldık. Dondurma yediğim en pahalı şeydi herhalde. Topu 2 Euro, Toplam 8 Euro ödedik Tadı güzel ona laf yok ????

Işıklar soakları çok güzel aydınlatıyor. Gece mutlaka görmenizi isterim. Gündüzü güzel olan sokaklar, gece daha bir muhteşem oldu.

11:30 gibi kalacağımız odaya geçtik. Ve uyku.

  1. 6. GÜN Limenas ve Agia Irini (29.08.2017)

Sabah 09:00’da kalktık. Kahvaltı ve hazırlıklar derken 10:30 gibi kaldığımız yerden ayrıldık. Ayrılmadan çok güzel bir kahvesi vardı onuiçtik. Adı Kanellas. Espresso ve tuzlu lokmades (feta peynirli)   yedik. Lokmades; tuzlu lokum ve içi peynirli ve dometesli. Tatmanızı tavsiye ederim. Oradan kalkıp dün yemek yediğimiz yerden Cheese  Pies aldık. Yağda kızartılmış içi peynirli hamur. 11:30 gibi yola çıktık. 12:00’da Limenas’a vardık. Ve sert yokuşlar başladı artık :). Bir in, bir çık. Manzarası harika elbette ????

Sonra saat 14:00 gibi kamp yapacağımız koya vardık. Koyda sadece bir tane taverna var. Şirin küçük bir koy. Kamp kuracağımız alanı belirledik. Biraz şezlongta dinlendikten sonra ahtapot kızartması (Grilled Octapus) yedik. 9 Euro fiyatı. Bu arada favori biramız Chios Fresh Beer içtik elbette. Tüm gün dinlenme ile geçtikten sonra akşam saatlerinde çadırımıza geçtik. Geçtik ve bir tane de misafirimiz geldi. Bir tane köpekcik çadırımızla oynası gelmiş. İçine geçiyoruz hoopp diye çadırın üstüne atlıyor. Arızalı ???? Baktık pek laftan anlamıyor. Tavernadakilere rica ettik  sabaha kadar garaja kitledik yavrucağı ????

  1. 7. Gün Lithi ve Son Kamp Yeri (31.08.2017)

Sabah 08:30 gibi yola çıktık. Epey sert yokuşlarla başlayan yolumuz ormanın içinden yavaş yavaş devam etti. Yolda ilerlerken tavernada çalışan çocuk arabayla yanımızdan geçti. Üstü açık bir arabaydı. Bildiğin eski filmlerden çıkmış gibi bir duruşu vardı. Yokuş yokuş derken Elata köyüne vardık, Burada kahve molası verdikten sonra Vessa’ya vardık. Vessa’nın içine girmedik. Aşağıki yoldan devam ettik. Çünkü daha gitmemzi gereken epey bir yol var.

Devam ettik ve Lithi’ye vardık öğlen gibi. Bu arada epey bir acıkmışız ve ne yiyeceğimizi kesinlikle bilmiyoruz. Sonra bir tane restorant bulduk, ingilizce bilmiyorduk kimse ve anlaşamadık. Hemen birini çağırdılar. İsmini unuttum ama çok tatlı bir teyze geldi. İstanbul’da yaşıyormuş kışları, yazları da adaya geliyormuş. Doğma büyüme buralıymış. Onun sayesinde anlışatık. Bize çok iyi baktılar. Pizza söyledik. Ama öyle öyle bir pizza gelmedi. Bir koca tepsi pizza geldi. Ve enfes bir tadı vardı. Yarısını yiyip yarısını yolluk olarak çantalarımıza koyduk. Derken teşekkürlerimizi edip restauranttan ayrıldık.

Bisikletlere binip gitmeye hazırlanıyorken lastiğim patladığını farketmemle çok da ilerleyemedik. Köy meydanında oturup tamir ettim. O sırada yardımcı olalım diyip gelenlerlere de buradan tekrar teşekkürler.  Ellerim yağ ve pislikle doluyken ileride sert duruşlu bir amca bahçesini suluyordu. Rica ettim ellerimi yıkayayım diye. Hemen uzattı hortumu. Baktı geçmiyor yağlar evden gitti sabun  getirdi. O sırada teşekkür ederken eşi çıktı ve elinde poşeytle hamurlar ve börekler ???? Epey bir yolluk yaptık sayelerinde ????

Ve artık güzelce yokuş inebiliriz artık. Lithi’nin sahiline indik. Ama denize girmedik. Deniz çok dalgalıydı. Biz de biraz oyalandık ve yola devam ettik. Kamp yapacağımız koya kadar epey bir yokuş yine bizimleydi. Ve nihayet Trachili Beach’e vardık. Harika bir deniz, harika bir sahil diyebilirim. Bizikletleri bırakıp denize girmek dışında başka bir şey yapamadık. Akşama doğru hava kararmadan çadırımızı kurduk ve akşam yemeğinin ardından. Issız koyda çaylarımızı yudumladık.

  1. 8. Gün Chios’a Dönüş (01.09.2017)

Sabah erken saatlerde yola çıktık. Çünkü önümüzde uzunca bir yol ve uzunca bir yokuş vardı. Yavaş yavaş yolumuza başladık. Bulduğumuz her fırsatta yolda kahve yaptık ve soluklandık. Çık çık bitmez yokuşların ardından sonra Avgonima Köyüne az kalmıştıki. Bir köpek üzerimize koşuyor, diğerleri de ondan gelecek haberi bekler gibi arkadan seyrediyordu. Haydi bakalım ???? Neys e bisikletlerden inip hemen bekledik. Köpek arkadaş geldi okladı bizi ve yavaş yavaş oradan ayrılmamıza izin verdi. Ve artık Avgonima’dayız. Burada 1 saat kadar mola verdik. Çay, yemek ve tuvalate molasının ardından tekrar yokuş çıkmaya hazırız. Ve yine başladı mesaimiz ????

Çıkarken bu seferde yine köpek havlaması ama bu sefer bir değil iki değil  üç değil. O neyyyy öylee. Sürüyle.. Bu sefer durduk ama zaten hareket edemezdik ???? Neyse ki tellerin ardından havlıyorlarmış. Ama biz bunu asker kulubesinden çıkıp bize geçin hareketi yapana adar farketmedik tabii :). Askeri alanı koruyan köpeklermiş. Ama hafif korkmuş olabilirz tabii ????

İşte şimdi iniş başlıyor ????

Yol üzerinde olan Nea Moni Manastırı için aşağı dopru ekstra bir iniş yaptık. Manastırın bahçesine vardıımızda manastırın kapalı olduğu haberini öğrenince çok da sevindiğimizi söyleyemem. Çünkü ekstradan biraz daha yokuş çıkacağız artık ???? Neyse kahve molası yaptık diyelim ve yola devam edelim.  Yokuşumuzu çıktık ve uzunca bir yokuş inmeye başladık artıkkk ????

Chioz aşağılarda gözüküyor. Aşağıda içeceğim birayıve yiyeceğim yemeği düşlerken  yol nasıl geçniş hatırlamıyorum.

Ve tekrardan Chios’dayız. Kalacak bir yer bulduk ve gecemizi dinlenerek geçirdik. Yarın sabah Türkiye’ye dönüş var sonuçta.

  1. Gün Çeşme’ye Dönüş (02.09.2017)

Ve artık tatil bitti. Ve artık bisiklet yolculuğumuz bitti. Çeşme’ye varış  yoluna girdik. Buralar çok da anlatmayı düşünmüyorum. Aynı yol geri döndük.

Tavsiye edecğim bir yolculuktu. Çok güzel insanlar ve çok güzel yerler..  Chios tatil için gidilecek güzel bir yer. Hele de bisikletle tur yapmayı düşünürseniz kesinlikle tavsiye ederim.

Sorusu olan aklına takılan arkadaşlar bana buradan ulaşabilirler. Ve her zaman yardımcı olmak isterim.

 

 

 

3 thoughts on “Yunanistan – Sakız Adası (Chios) Bisiklet Turu

  1. It’s in reality a nice and useful piece of information. I’m satisfied that you just shared this useful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing. Isabelle Ange Grodin

  2. There is definately a great deal to learn about this topic. I like all the points you made. Bird Chrissie Schweiker

Comments are closed.

Back To Top